Referenser

Lyckliga tjärleksprojekt

Från den franska västkusten i Normandie till en mysig timmerstuga i Kittelfjäll. Det finns många lyckliga tjärleksprojekt i både Sverige och Europa. Välkommen att läsa och bläddra i bildgalleriet om olika byggprojekt som har behandlats med någon av våra pigmenterade trätjäror. Och vill du dela med dig av ett eget målarprojekt – hör gärna av dig till oss!

 

 

En grå fjällstuga som väcker minnen

Mitt i den omtalade skidorten Kittelfjäll i Västerbotten har Lisa Lind en charmig timmerstuga som hon har snickrat ihop själv utifrån sin pappas skisser. Att måla huset med Tjärvitriol var ett självklart val efter att systern Maja använt den till sin timmerstuga precis intill. Lisa lyfter fram att färgen var trevlig och enkel att måla med, att doften väckte minnen och att kulören smälter in i den vackra fjällmiljön.

För Lisa var tjärvitriolens skyddande egenskaper också viktigt vid valet av färg. Det kändes bra när den grå färgen sögs in i träet för att ge ett bra skydd. Samtidigt kan man tydligt se timrets karaktär och den härliga kulören skiftar i olika ljus. Grannar, vänner och bekanta lyfter framför allt fram att huset känns unikt, att färgen smälter in så fint i fjällnaturen och att kulören passar huset.

Från skola till rödtjärat B&B

Mellan 1904 och 1955 var det en skola. Idag är ”Villa Paris” både en liten hästgård och ett Bed & Breakfast, belägen i hjärtat av Sörmland. 2015 bestämde sig ägaren Håkan Lövkvist för att måla om huset, efter att han tröttnat på den slitna slamfärgade fasaden.

Valet av färg blev enkelt när hustrun visade en annons om Rödtjära. Efter 30 år i träbranschen ville Håkan ge tillbaka de skyddande ingredienserna, som finns naturligt i träden, till sitt eget hus. Resultatet blev en härlig röd färg med en yta som inte färgar av sig.

 

Lägenhetshus i vackra Vemdalen

Mitt i den härjedalska skogen ligger Vemdalen. En riktig pärla för naturälskare, fjällvandrare, fiskare, löpare och inte minst skidåkare. Här bor knappt 550 invånare året runt, men under vinterhalvåret besöker tusentals skidåkare området. Mitt i Vemdalen ligger det här svarttjärade lägenhetshuset som smälter in perfekt i den vackra fjällmiljön.

 

Skärgårdshus mitt i naturen

Att skapa ett hus som smälter in i omgivningen var det absolut viktigaste för Christina och Peter som byggde ett timmerhus i Stockholms skärgård. Tack vare Tjärvitriol har de fått ett hus som passar perfekt till den fina naturtomten med berg, tallar och ekar samt närheten till vattnet.

Christina och Peters timmerhus blev klart i juni 2016. De får hela tiden positiva kommentarer från grannar, hantverkare, vänner och andra besökare. Alla lyfter fram husets design, läge och inte minst den grå kulören som passar in i den vackra skärgårdsmiljön. Att Tjärvitriol skyddar husfasaden, att den kräver mindre underhåll och att den luktar gott är Christinas och Peters viktigaste argument till att måla med Tjärvitriol.

Är du mer intresserad om hur det är att bygga ett timmerhus? Läs mer på Forsgrens timmerhus

 

Svarttjära på modernt slamfärgshus

Lars-Einar Bresäter bor i ett modernt och väderutsatt hus på Donsö precis vid havet. Första etappen av huset målades med slamfärg, men efter bara fyra år blev det brunt istället för svart.

Lars-Einar bestämde sig för att måla över slamfärgen med Svarttjära och resultatet blev perfekt! Han vill gärna lyfta fram hur smidigt och snabbt målningen gick (cirka en vecka). Färgen trängde in bra i träet och resultatet blev jämt och fint. Att svarttjäran är lättstruken, hållbar och estetiskt tilltalande är Lars-Einars tre viktigaste argument till att måla med Svarttjära.

Ett rött timmerhus i Roslagen

”Tjära har varit min favoritdoft ända sedan barnsben”. Det säger Göte Jönsson som bor i ett egenritat timmerhus i Roslagen tillsammans med sin fru Ingela. De upptäckte Rödtjära av en slump när de bläddrade i tidningen Lantliv och de bestämde sig direkt.

Huset är omgivet av ängar, skog och inte minst röda torp. Här i Roslagen ska husen vara röda och smälta in i den svenska landsbygden. Men Göte och Ingela är fantastiskt glada över att de slapp måla med slamfärg och istället kunde använda en ren naturprodukt som ger ett hållbart resultat. Även grannar och andra besökare är lyriska över resultatet. Att huset har en härlig tjärdoft är pricken över i:et.

Är du mer intresserad om hur det är att bygga ett timmerhus? Läs mer på Forsgrens timmerhus

 

 

Det naturliga västkusthuset

Sofia och Jonas Roosberg valde att flytta från Göteborg till ett västkusthus i Lerkil. Här är de omgivna av hav, väderbitna klippor och vacker ljung. När det var dags att välja färg till huset var Tjärvitriol ett självklart val.

Eftersom huset är väderutsatt var det viktigt att måla huset i en skyddande färg som ger en naturlig grånad. Den tidigare ägaren hade behandlat huset med Järnvitriol som inte ger något skydd. Men som tur var kunde de måla över huset. Sofia och Jonas lyfter gärna fram den goda tjärdoften och vill slå hål på den gamla myten om att trätjära är något svart och kladdigt. Tack vare Tjärvitriol har de fått ett hållbart hus med ett naturligt grått utseende.

Huset på smörblomsfältet

Olivia och Tobias Gustafsson bor i ett nybyggt Rörvikshus utanför Jönköping. Huset ligger intill skogen och på ett gammalt smörblomsfält. Det låter nästan som en dröm. Den grå tjärvitriolen passade perfekt till husets grå aluminumfönster och övriga mörkgrå detaljer.

Olivia och Tobias började måla uterummet, sedan dubbelgaraget och takterassen innan det slutligen blev dags för själva huset. Nu står huset färdigt och lovorden är många: Så fint! Fantastiskt! Det här skulle vi också målat med! Själva tycker Olivia och Tobias att huset har blivit fantastiskt fint och levande. Mindre underhåll, fantastiskt resultat och ett bra träskydd är det bästa med Tjärvitriol!

 

VILLA SENNEVILLE SUR FÉCAMP

När det var dags för att bygga ett nytt garage valde ägarna att även bygga till ett övervåning som rymmer ett bibliotek/skrivrum. Fasaden är behandlad med Auson Svarttjära.

Villan ligger vid havet på den franska västkusten i Fécamp, Normandie. Höjden på tillbyggnaden medför en utsikt över havet och under får ägarna plats med bilen. Vi hoppas på många mysiga läs- och skrivstunder i den nya tillbyggnaden som är behandlad med vår Svarttjära.

Ett hus i en skog vid en sjö

I Riddarebo, strax väster om Borås, hittar vi ett hus vid en skog vid en sjö. Ägarna ville ha ett litet hus med öppen planlösning, och valde ett färdigbyggt hus från A-hus.

Huset justerades utifrån ägarnas önskningar - bland annat lades ett uterum till, takhöjden höjdes till 2,70 m och fönstren justerades för att få ett så stort ljusinsläpp som möjligt. Ägarna ville att färgen och ytan på huset skulle ge det en låg profil, och hittade den perfekta lösningen i Tjärvitriol. Panelen på huset är inte behandlat med grundfärg, utan enbart målat med tjärvitriol vilket har gett det en härlig grå ton. Mer om husbyggarprojektet hittar du på www.riddarebo.se

Majas fjällstuga

Denna mysiga timmerstuga är belägen i Kittelfjäll, som är en unik ort i Västerbottensfjällen. Här finns vackra vyer, rofyllda omgivningar och riktig fjällmiljö. När ägarna köpte stugan för några år sedan var den behandlad med Roslagsmahogny, men de kände att den behövde en hel del tjärlek.

Valet föll på den miljövänliga Tjärvitriolen, vars kulör de verkligen gillar. Efter att ha borstat trät med stålborstar behandlades stugan med Tjärvitrol. Resultatet blev över förväntan och ytskiktet blev som nytt igen. De naturälskande ägarna njuter av sin vackra fjällstuga, som erbjuder ett andningsrum från vardagen i stan.

Solbostugan

Solbostugan tillverkas av Lillkåge trä i Kåge utanför Skellefteå. Stugan kan levereras färdigmålad med någon av Ausons Trätjäror.

Lillkåge Trä i Kåge tillverkar och säljer friggebodar, loftstugor och funkishus mellan 10 - 35 kvm. Företaget har funnits i branschen i över 20 år. Huset på bilden är behandlat med Auson Rödtjära. Se fler stugor på Lillkåge Träs hemsida.